En mycket bra dag!



Idag hade jag och mitt arbetslag planering med våran nye chef.
Våran avdelning var därför stängd idag och våra barn var utplacerade på de andra tre avdelningarna under hela dagen.

Vad det gäller vår nye chef så är han mycket reggio emilia inspirerad och det har skrämmt oss lite.
Varför ändra på en verksamhet som redan fungerar så bra? (tänkte vi)

Reggio Emilia är en pedagogisk förskoleinriktning som startades av Loris Malaguzzi 1963 vid de kommunala daghemmen i Reggio nell'Emilia i Italien. Pedagogiken har fått ett internationellt genomslag och sedan 1993 finns ett Reggio Emilia-institut i Stockholm.

En bärande idé i pedagogiken är att utveckla barnens alla uttrycksmöjligheter. Att barn har hundra språk är ett vedertaget förhållningssätt. Pedagogen (den vuxne) ska inte värdera eller påverka på vilket sätt barnet vill eller ska ha möjlighet till att uttrycka sig. Därför används lekmateriel som oftast inte är färdiga. Exempelvis dockor, bilar och pussel är väldigt givna hur man använder dem, istället får barnet får andra typer av material som öppnar möjligheten att vrida och vända på sin fantasi. Barnets lekfulla förundran tas till vara genom att pedagogen ser sig själv som medforskande i livets alla delar som är nya för barnet. Pedagogen bör helst inte ge färdiga svar på frågor utan istället finnas med som ett stöd för barnet när hon/han funderar på hur de kan lära sig förstå det de funderar på. Skapande, observation och dokumentation har stor betydelse i verksamheten. Barnet ses som rikt, kompetent och nyfiket.

Den pedagogiska filosofin står också för:

- ett pedagogiskt arbetssätt, förankrat i en djupt humanistisk livshållning som bygger på en stark tro på människans möjligheter, en djup respekt för barnet samt en en övertygelse om att alla barn föds rika och intelligenta, med en stark inneboende drivkraft att utforska världen. Loris Malaguzzi har sagt: "Jag tror att de ord som bäst sammanfattar vår verksamhet är utforskande och delaktighet."

- bejakandet av subjektivitet, olikhet, solidaritet, samarbete och en tro på att man genom att bekräfta barnens individualitet och rättigheter på sikt kan förändra världen i en allt mer demokratisk riktning.

- en pedagogik som ständigt förnyas och utvecklas, med barnens behov som utgångspunkt och i takt med det moderna samhällets snabba förändring. Därför står inte Reggio Emilia för ett pedagogiskt program som man kan "ta över" eller kopiera. Man kan däremot inspireras av grundtankarna och filosofin för att utveckla dem i sitt eget sammanhang, utifrån sina egna förutsättningar. Den pedagogiska filosofin fungerar också som inspiration i sammanhang utanför förskolan och skolan. I Sverige har t ex representanter från både näringslivet, socialvården och olika vetenskapliga områden visat sitt intresse. källa Wikipedia


Givetvis hade man en rädsla för "vad som komma skall" vad det gäller förändringar i verksamheten.
Visst har vi väl varit lite fördomsfulla mot de förändringar vi antydigt i de något luddiga samtal man haft med den herren men jag måste säga att jag blev mycket imponerad över dagen som vi haft tillsammans idag och jag tror jag talar för oss alla tre när jag säger att vi fylldes med inspiration efter vårat lilla möte på morgonkvisten. Man måste vara öppen för nya förlsag och ta in det man tycker verkar vara bra och skala bort det man gillar mindre. Tror man ödslar alldeles för mycket energi på att bara sätta sig på tvären utan att ens pröva om de kanske kan vara någon bra idee som gör verksamheten till det bättre.

Det fanns ju de som tyckte att man "vände kappan efter vinden" bara för att man ändrade uppfattning idag om hans ideer, men alla måste ju få ha en chans att ändra sin åsikt kan jag tycka!

Efter det mötet gick vi med raska steg in till vår avdelning och gjorde om lite!
Det blev så himla bra och det som vi innan trodde skulle sluta i en kaotisk arbetsmiljö blev istället relaterat till vår avdelning så det passade in.
Vår nya chef är regioemilia inspirerad och vill att allt ska finnas tillgängligt för barnen...de ska alltså inte behöva fråga efter saker och ting utan barnen ska själva kunna välja och vraka mellan vad de vill göra.
Ett av detta "probelm" som vi såg som jobbigt, var att det ska någonstans finnas en plats där barnen kan leka med vatten som då ska stå framme alltid. Men istället för att bara se en stor bassäng och vatten över hela golvet, i våra huvuden lyftes tanken ner till verkligheten och nu har vi i en liten vrå ställt en liten skål med vatten i och även lagt fram våra havsleksaker som kan bada i denna lilla skål...och om det skulle vilja till så har vi även en badbalja underbordet som man kan ta fram och göra leken lite större.

Ofta är vi rädda för förändringar..varför ändra på något som redan fungerar så bra?
Men ibland är de inte dumt att få in lite nya ideer och prova dem innan man bestämmer sig för att se det som ett jobbigt problem.
Det var otroligt roligt att göra om och vi var mycket kreativa!



Vi tog ett break vid lunch då vi for iväg till Burger King för att käka.
Min underbara kollega Caroline sa de mest smartaste man kan säga idag när hon skulle beställa inne på BK...

-hej...jag skulle vilja ha en... hamburgare!


Jag bröt totalt och skrattade mig dubbelvikt och det var inte bara jag och Ullis som skrattade... de fanns fler som tyckte de va skojjigt! Ja men va annars skulle man beställa då? Förvisso kan man ju beställa både sallad och baguett mm...men men.. jag älskar Caroline och hennes roliga saker som flyger ur hennes mun innan hon hunnit tänka!
Det är bara att tacka för ännu ett gott skratt tillsammans!
Men hon fick valt ut nån bra hamburgare så hon blev nöjd i alla fall! Det fanns ju en del att välja på!

Jag fick i dag i mig en halv hamburgare vilket är mer än jag fått i mig de senaste dagarna sammanlagt.
Jag har tappat matlusten totalt vilket har resulterat till att brallorna hänger långt ner på röven. Ganska osmakligt, men bekvämt haha! Bara längtar tills denna kur med antibiotika ska vara över. På fredag tar jag sista tabletterna sen ska jag vara botad!

Jag fattar inte att man kan påverkas så mycket av lite medicin men de är ju tydligt att jag verkligen mått knas av dem! Sen att de slog ut mina p-piller va ju oxå bra, inte! Tur att man levt som nunna nu de senaste då haha vill inte ha några oönskade bäbisar just nu faktiskt även fast man köpt kombi ;-)

Efter vi käkat åkte vi till ÖB och köpte lite smått och gott å sen for vi till Rusta...vi fick köpt julklappar till alla 19 barn så nu har vi de avklarat! Hittade även en jättesöt adventskalender som vi ska använda, åh vad jag gillade den...funderar på att skaffa en till mig själv oxå! Så kan ja lägga i nåt skojj där i för varje dag som jag får öppna dagarna fram till jul :-)


När jag slutat jobbet for jag upp till Sahlgrenska och hämtade upp min underbara lillsörra Ida!
Vi for hem till mig och drack te och gick mycket grundligt igenom hela mitt hundlexicon, för hon å sambon ska bli med hund framöver. De va mysigt och det var även väldigt roligt att se hur många fula hundar det finns! haha ja ursäkta mig som säger så men de finns ju galet många fula hundar. Men de är ju tur att smaken är som baken...delad så inte alla står och drar i samma hund!



När vi kännde att vi var klara med den där boken tog vi oss en sväng till



Det var nästan ett halleluja moment på IKEA när vi var där...de va lite folk och personal tillgänglig överallt!
Precis så man vill ha det!
Vi fick även konstaterat att det krävs TVÅ INDIER för att få ner ett fat i en gul ikea-kasse... jag kunde verkligen inte få ner fatet när jag höll i kassen med ena handen och fatet i den andra... de fanns ju ingen hand som kunde öppna påsen så jag fick ner det...då var de tur att Ida var med å kunde ge mig en tredje hand så fatet hamnade på plats i påsen!!

Kanske borde de ta fram påsar avsedda speciellt för Indier på IKEA? ska skicka in ett förslag till det, även dom måste väl vilja förenkla handling även för oss? haha



När jag kom hem plockade jag upp alla ljus och smått som jag inhandlat idag...de blev mest ljus och sånt mys.

Som pricken över i:et la jag mig i ett gött bad...släckte lamporna och tände levande ljus och låg bara där och göttade mig och tänkte .... jag vill verkligen kila stadigt snart...men vet inte om jag har någon tillräckligt bra kandidat än?! haha visst finns de nån som hjärtat slår lite extra för och så men måste ju såklart ta reda på om det är ömsesidigt! Annars kan de ju för fan va! Är så trött på alla halvdanna relationer man haft...kan de inte bara bli på riktigt snart? Vill inte vara singel längre, men är ju hellre singel ett tag till istället för att bli i hop med första bästa. Kräsen är jag och kräsen tänker jag fortsätta att vara. Å helt ärligt känns det som självfötroendet börjar ta form även på denna fronten nu...de har ju legat på botten ett tag, men nu är de på väg upp igen! :-)
Jag har aldrig haft svårt för att fråga, säga eller uttrycka mig om vad jag känner tänker eller så vad det gäller med killar men det senaste månaderna har jag haft en stor knut på min tunga. Jag har ju för fan knappt kunnat bjuda på en komplimang! Å de har stört mig såååååååå, för jag har velat säga så mycket men ut ur munnen kommer : Tystnaden = 0

Nu har jag precis krupit ner under täcket i soffan och ligger och smuttar på en kopp kokhett te... har inte druckit kaffe sen förra veckan och inte heller har jag snusat nästan nåt...kanske dax att lägga ner det? Vore kanske inte så dumt att göra när man ändå inte har nåt sug efter det.


Det blev verkligen en rejäl stegring med läsare här.. häromdagen..pang sa de bara... jaja de va väl lite kul då!



Man blir ju lite nyfiken på va de är för stjärnor som är inne och läser men samtidigt så bryr jag mig inte så mycket...!



Hoppas ni där ute har haft en lika bra dag som jag idag!!!


Kommentarer
Postat av: Kalle

Tjaa

det var en lång läsning

funkar mobilen nu lr???

kunde ju testa själv faktiskt iof



Ha det

2009-11-12 @ 19:10:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0